Ohmygossip.fi / Ohmygossip Couture / OHMYGOSSIP Teen / Viihde & Julkkikset / Muoti & Kauneus / Rakkaus & Suhteet / Julkkisblogit / Haastattelut / Various NordenBladet.fi / Yhteisö, Politiikka & Liiketoiminta / Matkailu & Kulttuuri /Helena-Reet Ennetin blogi / Koti, Perhe & Lapset / Terveys & Hengellisyys /Uutiset

Palasia Marokosta… Vähän kamelista

Palasia Marokosta… Vähän kamelista

OHMYGOSSIP – Vastaa lähteitä käyttämättä ja pitempään ajattelematta kysymyksiin: Syövätkö jääkarhut pingviinejä? Onko Grönlannissa pingviinejä? Kyllä vai ei? Onko Etelämantereella jääkarjuja? On vai ei ole? Vastaukset voi etsiä Wikipediasta…

Aiheeseen Marokko – tiedämme, että Marokossa on kameleita. Mutta… ovatko ne yksikyttyräisiä vai kaksikyttyräisiä, vai onko siellä molempia? Onko kameleita vielä muitakin?

Marokossa on vain yksikyttyräisiä kameleita eli dromedaareja. Dromedaari on kaksikyttyräistä kamelia sirompi ja vähän korkeampi. Se voi painaa jopa 600 kiloa ja elää viisikymmenvuotiaaksi. Tiedämme, että kameli pystyy elämään viikkoja ilman vettä ja tankkaamaan sitten yli sata litraa uutta varastoa varten. Dromedaarin kyttyrässä ei kuitenkaan ole vettä, vaan rasvaa. Eläin tulee hyvin toimeen sekä kuumassa että viileässä – Afrikassa voi nimittäin olla myös erittäin viileää. Eläin osaa käyttää kehonsa pintaa siten, että kun lämpöä tarvitaan enemmän, se kääntää suuremman pinnan eli kylkensä aurinkoon päin. Dromedaareja on kotieläiminä kaikissa maissa yhteensä yli kymmenen miljoonaa ja ehkä voi yllätyksenä mainita sen, että niitä elää myös villeinä luonnossa, nimittäin Keski-Australiassa. Sinnehän ihminen on harkitsemattomasti vienyt paljon vieraita eläinlajeja. Villejä dromedaareja arvioidaan Australiassa olevan noin miljoona yksilöä. – Kameleja myös syödään. Basaarissa voi nähdä myytävänä niinkin eksoottisen elintarvikkeen kuin kamelin pään. Kilohinta ja valmistettavan sopan maku jäivät seuraavalla kerralla selvitettäviksi…

Yksikyttyräiset ja kaksikyttyräiset kamelit saavat myös jälkeläisiä, joka on herättänyt kysymyksen, ovatko ne lainkaan erillisiä eläinlajeja. Kameleihin kuuluvat lisäksi vikunja ja guanako sekä niistä kesytetyt muodot alpakka ja laama. Kaikki nämä ovat kotoisin Etelä-Amerikasta.

Marokossa voi siellä ja täällä tienvarressa nähdä kamelin ratsastusmahdollisuutta tarjoavine myyntimiehineen. Tavallisesti pitempää ratsastusta ei tule ja sellaista ei halutakaan, pääasia on ikuistaa ratsastaja kamelin selässä. Kameli liikkuu toisin kuin hevonen astuen samalla kertaa molemmilla saman puolen jaloilla. Se aiheuttaa keinuvan ja toisinaan pahoinvointiin johtavan matkanteon, jonka vuoksi kamelia kutsutaan erämaan laivaksi. Joka tapauksessa, jos Marokkoon olette sattuneet – joka on erittäin suositeltavaa – kannattaa kokea tämäkin ratsastuselämys.

Olemme kuulleet paljon kertomuksia – suurin osa satuja – siitä, montako kamelia morsiamesta on pyydetty tai maksettu. Sovinismia? Se on menneisyyttä, niin kuin on meidän mantereelle saalilaisten frankkien muinainen lakikin, jonka mukaan hyvän metsästyskoiran tappamisesta säädettiin ankarampi rangaistus kuin vanhan naisen tappamisesta, koska viimemainitulla oli tuon ajan (n. 500 jKr) käsityksen mukaan vain muistoarvoa.

Niin, maailma on muuttunut. Onneksi meitä suhteellisen lähellä on maa, joka edelleen tarjoaa ajattelemaan saavia löytöjä ja on ilmeisesti yksi vähäisistä muslimimaista, joissa voimme matkustaa yhtä turvallisesti kuin Euroopassa – jos emme jopa turvallisemmin – nimittäin Marokko.






Kuvat: NordenBladet/Helena-Reet Ennet


Tags assigned to this article:
Marokko

Mainos:




High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory