Ohmygossip.fi / Ohmygossip Couture / OHMYGOSSIP Teen / Viihde & Julkkikset / Muoti & Kauneus / Rakkaus & Suhteet / Julkkisblogit / Haastattelut / Various NordenBladet.fi / Yhteisö, Politiikka & Liiketoiminta / Matkailu & Kulttuuri /Helena-Reet Ennetin blogi / Koti, Perhe & Lapset / Terveys & Hengellisyys /Uutiset
Palasia Marokosta… Vähäsen Fezistä ja fetsistä
OHMYGOSSIP – Fez (kirjoitetaan myös Fès tai Feš) on marokkolainen miljoonakaupunki, jonka kahdesta vanhasta kaupungista toinen, Fez al Balia, on Unescon maailmanperintöluetteloon merkitty ehdottomasta käymisen arvoinen medina. Fezissä on myös sikäläisen tulkinnan mukaan maailman vanhin yliopisto. Kuten tiedämme, arabien saavutukset joillakin tieteenaloilla – esimerkiksi matematiikassa ja tähtitieteessä – olivat aikoinaan maailmassa uraauurtavia, ja joka on Espanjassa käydessään tutustunut hiekkarantojen lisäksi maan historiaan, tietää, että varsinkin Andalusiassa arabihallinnon aika oli alueen kukoistusaikaa. Mutta se tällä kertaa arabien saavutuksista ja Fezin kaupungista.
Fez on nimittäin muutakin kuin mainittu mielenkiintoinen kaupunki. Se on perinteinen päähine, suomeksi nimellä fetsi. Nimensä se on saanut Fezin kaupungin mukaan, mutta on sieltä levinnyt hyvin laajaan käyttöön islamilaisessa maailmassa. Tyypillinen fetsi on punainen tai viininpunainen ja siinä on musta tupsu. Marokossa sukupuoliroolit ovat perinteisesti paikoillaan, myös pukeutumisessa – fetsi on miesten päähine. Marokossa sitä näkee käytettävän perinteisen hupullisen ja maahan ulottuvan kaftaanin kanssa, mutta myös länsimaisen puvun ja solmion kanssa.
Kuten sanottu, fetsi on islamilaisen maailman tunnus, sitä käytetään Marokosta Indonesiaan saakka. Sitä on myös vastustettu. Kun Kemal Atatürk halusi 1920-luvulla länsimaistaa Turkkia, hän kielsi fetsin käytön. Päähine oli paikallisille ilmeisen tärkeä, sillä kielto aiheutti laajaa mellakointia ja jopa fetsien salakuljetusta. Turkista fetsi saatiin häviämään, mutta sittemmin se on esiintynyt varsinaisen Euroopankin puolella, tosin kiinnostavina kuriositeetteina. Fetsejä näkee esimerkiksi Espanjan kansallispäivän paraateissa, joissa erilaisten joukko-osastojen joukossa esiintyvät myös maan palkituimmat joukot, Afrikassa vuonna 1911 perustetut Regularesit. Heidän ylvästä, hidasta marssiaan ilmehtivät valkoiset viitat ja punaiset fetsit. Nämä joukot palvelevat edelleenkin Espanjalle kuuluvilla alueilla Marokon rannikolla. Kun mainituksi tuli, että fetsi on miesten päähine, niin tässä onkin heti poikkeus – Regulares joukoissa on myös naisia ja tietysti hekin käyttävät fetsiä. Regulareseitakin oudompi fetsin esiintyminen nähtiin toisen maailmansodan aikana, jolloin bosnialaisilla SS-joukoilla oli päähineinä fetsit, otsalla SS-tunnukset.
Maassa maan tavalla, jos ei halua heti kaukaa näyttää turistilta. Marokossa pukeutuminen on kuitenkin suhteellisen vapaata, eikä katukuvaan välttämättä pidä sulautua. Joka fetsin haluaa, voi sijoittaa laadukkaampaan tuotteeseen isommankin summan, mutta basaarista tavallisen kansalaisen fetsin saa parilla eurolla. Hauska matkamuisto tai tuliainen kohtuuhintaan.
___________________________
Fetsi (turk. fes) on lieriömäinen, tasakattoinen päähine. Fetsin nimi on tullut Marokon Fez-nimisestä kaupungista, jossa päähine on alun perin kehitetty. Fetsin käyttö levisi osmanien valtakunnan myötä joihinkin itäisen ja eteläisen Välimeren maihin. Fetsi on tehty perinteisesti punaisesta villakankaasta, ja siinä on musta tupsu. 1800-luvulla fetsi oli suosittu päähine osmanien keskuudessa, mutta myöhemmin sen suosio on hiipunut.
Turkin ensimmäinen presidentti Kemal Atatürk kielsi 30. elokuuta 1925 fetsin käytön feodalistisena. Kielto aiheutti useita mellakoita ja fetsien salakuljetusta, mutta 1930-luvulla fetsi oli jo lähes kadonnut käytöstä Turkissa
Fès (myös Fes, Fez tai Feš, arab. فاس) on Marokon kolmanneksi suurin kaupunki. Vuonna 2013 siellä oli 1 079 091 asukasta. Fèsissä on kaksi medinaa eli vanhankaupungin aluetta, ja niistä suurempaa, Fès al Balia, pidetään maailman suurimpana autottomana kaupunkialueena. Fès Al Bali on Unescon maailmanperintökohde.
Fès on perustettu 800-luvulla. Se kukoisti marinidien dynastian aikana, jolloin se oli Marokon pääkaupunki.
Fèsin talous on edelleen hyvin perinteistä: tekstiilejä, käsiteollisuutta, maataloustuotteiden jalostusta. Fès on antanut nimensä punaiselle tasakattoiselle pyöreälle päähineelle fetsille.
Kuva: Al-Karaouine (The University of al-Qarawiyyin), Fes, Morocco
Lue myös:
Palasia Marokosta… Vähän kamelista