Ohmygossip.fi / Ohmygossip Couture / OHMYGOSSIP Teen / Viihde & Julkkikset / Muoti & Kauneus / Rakkaus & Suhteet / Julkkisblogit / Haastattelut / Various NordenBladet.fi / Yhteisö, Politiikka & Liiketoiminta / Matkailu & Kulttuuri /Helena-Reet Ennetin blogi / Koti, Perhe & Lapset / Terveys & Hengellisyys /Uutiset
Puoli vuotta Brexit-kansanäänestyksen jälkeen vallitsee edelleen epätietoisuus
OHMYGOSSIP – Britannian pääministeri Theresa May on toistuvasti sanonut, että kortteja ei voi näyttää ennen kuin neuvottelut Euroopan unionin kanssa alkavat. Samalla tiedetään, että neuvottelut eivät ala ennen kuin Iso-Britannia on hyväksynyt Lissabonin sopimuksen pykälän 50, kertoo virolainen toimittaja Tiina Tamman Õhtulehdelle.
Ison-Britannian korkein oikeus pohtii, jätetäänkö voimaan aiempi päätös, jonka mukaan pykälän vahvistamiseen tarvitaan parlamentin päätös. Korkeimman oikeuden oma päätös on odotettavissa tammikuussa. Joulukuussa syntyi vielä toinenkin oikeusjuttu. Kaksi vähemmän tunnettua miestä haluaa, että Iso-Britannia jäisi erotessaankin edelleen Euroopan yhteismarkkinoille, ja on vienyt oikeuteen kysymyksen, tulisiko valtion vahvistaa myös Euroopan yhteismarkkinasopimuksen artikla 127.
Englannissa ei taida olla päivää, jona sanomalehdet eivät käsittelisi Brexit-aihetta. Eilinen The Times (19. joulukuuta) kirjoitti esimerkiksi ulkomaankauppaministeri Liam Foxin haastattelusta. Siitä jäi vaikutelma, että Fox kannattaa Euroopan tulliliittoon jäämistä myös Brexitin jälkeen, sillä hän puhui Turkin esimerkistä. Tuo maa on osa tulliliittoa, mutta ei ole kuitenkaan sidottu siirtolaisvelvollisuuksiin.
Pari päivää sitten siteerattiin ulkoministeri Philip Hammondia, joka puhui neuvottelujen ajoituksesta. Hän ilmeisesti haluaisi siirtymäajan, joka voisi kestää kymmenen vuotta.
Euroopan unionikin puhuu niin pitkästä ajasta, mutta se voisi kulua kauppasopimuksen saavuttamiseen. Tämä on tulkittu pelotteluvälineeksi, etteivät muut maat yrittäisi irtautua unionista. On kirjoitettu siitäkin, että Britannian hallitus ei ole Brexitistä yksimielinen.
Myönteisenä uutisena on Australian suurlähettiläs sanonut, että kauppasopimus Ison-Britannian kanssa solmitaan ongelmitta ja se ei vie paljon aikaa. Ravintolaketju McDonald’s tuo pääkonttorinsa Luxemburgista Isoon-Britanniaan. Sen myötä tulee valtion kassaan tuloja. Samanlaisen muuton on jo suorittanut kemian yritys Ineos, joka toi pääkonttorinsa tänne Sveitsistä. Pääkonttorin jäämisen Isoon-Britanniaan ovat vahvistaneet myös HSBC-pankki ja öljy-yhtiö BP.
Korkeakoulujen rehtorit ovat esittäneet yhteisen julkilausuman, jonka mukaan yliopistoille Brexit tulee olemaan jopa eduksi. Mutta kuten monien tällaisten julkilausumien yhteydessä, nytkin sen asettavat kyseenalaisiksi yksittäisten yliopistojen johtajat, joita ovat nähneet Brexin vain kielteisenä ilmiönä.
Kuva: Theresa May (AP Photo/Olivier Matthys/TT NYHETSBYRÅN/Scanpix)
Lähde: Ohmygossip.ee