Ohmygossip.fi / Ohmygossip Couture / OHMYGOSSIP Teen / Viihde & Julkkikset / Muoti & Kauneus / Rakkaus & Suhteet / Julkkisblogit / Haastattelut / Various NordenBladet.fi / Yhteisö, Politiikka & Liiketoiminta / Matkailu & Kulttuuri /Helena-Reet Ennetin blogi / Koti, Perhe & Lapset / Terveys & Hengellisyys /Uutiset

Stephen Hawking vietti vakavasta sairaudestaan huolimatta 75-vuotispäiviään

Stephen Hawking vietti vakavasta sairaudestaan huolimatta 75-vuotispäiviään

OHMYGOSSIP – Maailman tunnustetuin elossa oleva kosmologi ja teoreettinen fyysikko Stephen Hawking viettää tänään 75-vuotispäiviään. Sairauden vuoksi hän ei voi itse puhua, ja siksi hän käyttää ilmaisussaan apuna tietokoneen tuottamaa ääntä.

21-vuotiaana Hawking sairastui amyotrofiseen lateraaliskleroosiin (ALS), joka hänen omien sanojensa mukaan auttoi lahjakasta mutta laiskaa opiskelijaa kehittymään yhdeksi maailman huomattavimmaksi akateemikoista. Lääkärit olivat hänelle tuolloin sanoneet, että hänellä on jäljellä vain muutama elinvuosi. ALS-diagnoosin saaneiden sairaiden jäljellä olevan elämän keskimääräinen kesto on kahdesta viiteen vuotta. Kaksikymmentä prosenttia sairauden uhreista elää kauemmin kuin viisi vuotta. Vähemmän kuin viisi prosenttia pysyy hengissä enemmän kuin kaksi vuosikymmentä diagoosista.

Kuka on Stephen William Hawking?
Stephen William Hawking, CBE, FRSA, FRS (s. 8. tammikuuta 1942 Oxford, Iso-Britannia) on teoreettinen fyysikko ja kosmologi. Suuren yleisön keskuudessa Hawking on erityisesti tunnettu hänellä vuonna 1963 todetun ALS-taudin takia. Sairaus on aiheuttanut hänelle lähes täydellisen liikuntakyvyttömyyden. Hawkingille on tehty henkitorveen avanne, minkä vuoksi hän on myös menettänyt puhekykynsä. Hän viestii pyörätuoliinsa liitetyllä puhesyntetisaattorilla, jonka avulla hän voi kirjoittaa lauseita kirjain kirjaimelta laitteen puhuttaviksi. Hawking on poikkeuksellinen ALS-potilas kahdessakin suhteessa: hän sairastui ALSiin jo 21-vuotiaana ja tauti on ollut hänellä erittäin pitkään. Tyypillisesti ALSiin sairastutaan 40–60-vuotiaana ja potilaat menehtyvät 3–5 vuoden kuluttua taudin toteamisesta.

Eräät Hawkingin kosmologiaa käsittelevät teokset ovat menestyneet hyvin. Tästä hänellä on maine myös tieteen kansantajuistajana. Hawkingin vuonna 1988 julkaisema kirja Ajan lyhyt historia oli vuoden 1995 toukokuuhun mennessä ollut Sunday Times -lehden parhaiten myytyjen kirjojen luettelon kärjessä yhteensä 237 viikkoa, mikä rikkoi aiemman 184 viikon ennätyksen. Ennätys kirjattiin vuonna 1998 Guinnessin ennätysten kirjaan.

Hawking työskenteli Cambridgen yliopiston Lucas-professorina virassa, jossa on aiemmin työskennellyt muun muassa Isaac Newton. Hän toimi Cambridgen yliopiston professorina vuodesta 1977 ja matematiikan professorina vuodesta 1979 lähtien. Hän jäi eläkkeelle syksyllä 2009. Hawkingin sairaus etenee edelleen, ja hänen terveydentilansa on niin heikko, ettei hän voinut osallistua 70-vuotiaana syntymäpäiväjuhlallisuuksiinsa.

Kuva: Stephen William Hawking (Joel Ryan/Invision/AP/ TT NYHETSBYRÅN/Scanpix)
Lähde: Ohmygossip.ee


Tags assigned to this article:
ALSStephen Hawking

Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory