Ohmygossip.fi / Ohmygossip Couture / OHMYGOSSIP Teen / Viihde & Julkkikset / Muoti & Kauneus / Rakkaus & Suhteet / Julkkisblogit / Haastattelut / Various NordenBladet.fi / Yhteisö, Politiikka & Liiketoiminta / Matkailu & Kulttuuri /Helena-Reet Ennetin blogi / Koti, Perhe & Lapset / Terveys & Hengellisyys /Uutiset
Petri Honkonen kannattaa Euroopan neuvoston huippukokousta
OHMYGOSSIP — Kansanedustaja Petri Honkonen (kesk.) kannattaa Euroopan neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa esille noussutta aloitetta Euroopan neuvoston 47 jäsenmaan valtiopäämiesten huippukokouksen järjestämisestä.
“Epävakaus Euroopassa ja sen lähialueilla, terrorismi ja äärikansallismielisen populismin nousu tekevät entistäkin tärkeämmäksi muistaa, että Euroopan nykyinen hyvinvointi on rakennettu yhteistyöllä. Huippukokous kirkastaisi yleiskokouksen roolia, jos se sitouttaisi jäsenvaltiot todella noudattamaan Euroopan neuvoston suosituksia”, Honkonen totesi.
Käsittelyn pohjana oli italialaisen kansanedustajan Michele Nicolettin raportti, jossa analysoidaan Euroopan yhtenäisyyttä uhkaavia tekijöitä. Näitä ovat muun muassa Brexit, solidaarisuuden puute pakolaiskriisin edessä, poliittinen kehitys eräissä jäsenmaissa ja Euroopan neuvoston instituutioiden epäsymmetrisyys. Euroopan neuvoston perussäännössä parlamentaariselle yleiskokoukselle on annettu itsenäinen ja riippumaton asema suhteessa hallitustenvälisen ministerikomitean toimintaan. Instituutioiden epäsymmetrisyys nousi esiin, kun parlamentaarinen yleiskokous rajoitti Venäjän valtuuskunnan toimintaa, mikä johti puolestaan siihen, että Venäjä jätti maksamatta osan Euroopan neuvoston jäsenmaksustaan.
Raportissa ehdotetaan, että yleiskokous ja ministerikomitea perustaisivat yhteisen työryhmän pohtimaan sääntöjen harmonisointia vastaavien tilanteiden välttämiseksi tulevaisuudessa.
Raportissa kannetaan huolta myös siitä, että Euroopan neuvoston jäsenvaltiot eivät riittävästi kunnioita Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen EIT:n päätöksiä. Valtiopäämiesten tapaamisen toivotaan auttavan tähänkin. Huippukokouksen ajankohdaksi on suunniteltu vuotta 2019. Kokous tai sen valmistelut voivat osua Suomen puheenjohtajuuskaudelle, joka alkaa ensi vuoden marraskuussa ja päättyy 2019 toukokuuhun.
“Euroopan neuvoston vahvuus järjestönä on ollut ja tulee olemaan laaja jäsenvaltioiden maantieteellinen kattavuus. Haluamme eurooppalaisten ihmisoikeus-, demokratia- ja oikeusvaltionormien leviävän yhä laajemmalle alueelle sen sijaan, että käpertyisimme vaalimaan niitä pienemmäksi käyvässä piirissä”, Honkonen totesi.
Vuonna 1949 perustetun Euroopan neuvoston perustehtävä on ihmisoikeuksien, moniarvoisen demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen turvaaminen ja kehittäminen. Järjestön tärkeimmät työkalut ovat sitovat normit ja niiden täytäntöönpanon valvonta.
Lähde: Eduskunta.fi