Ohmygossip.fi / Ohmygossip Couture / OHMYGOSSIP Teen / Viihde & Julkkikset / Muoti & Kauneus / Rakkaus & Suhteet / Julkkisblogit / Haastattelut / Various NordenBladet.fi / Yhteisö, Politiikka & Liiketoiminta / Matkailu & Kulttuuri /Helena-Reet Ennetin blogi / Koti, Perhe & Lapset / Terveys & Hengellisyys /Uutiset

Helena-Reet: Israelin matkablogi. Masada – yksi juutalaisten roomalaisvallan vastustamisen tunnetuimmista symboleista

Helena-Reet: Israelin matkablogi. Masada – yksi juutalaisten roomalaisvallan vastustamisen tunnetuimmista symboleista

OHMYGOSSIP – Israelin nähtävyyksiin tutustuttaessa suosittelen ehdottomasti käymään myös Masadassa, joka on juutalaisille vapauden ja toivon symboli. Edellisessä blogissa kerroin lähemmin Qumranista (lue TÄSTÄ), mutta tänään aiheena on Masada, joka on yksi juutalaisten Rooman vallan vastaisen kapinan kuuluisimmista symboleista.

Masada sijaitsee Kuolleenmeren lounaiskärjessä ja on asutuskeskus 400 metrin korkuisella kalliolla, jonka huipun mitat ovat 550 kertaa 270 metriä. Linnoitetun asutuskeskuksen perusti ensimmäisellä vuosisadalla ennen ajanlaskumme alkua Aleksander Jannaios. Sen valloitti kuningas Herodes, joka perusti vuorelle suuren linnoituksen vuosina 37-31 eKr.

Masadaan pääsee kahdella tapaa. Joko aamuvarhaisella oppaan matkassa nousten vuorelle pitkin kiemurtelevaa polkua, tai niin kuin me menimme: samoin oppaan mukana, mutta päivällä ja käyttäen vuodelle nousemiseen erityistä hissiä. Mukanamme oli fantastinen opas Lilach Arad (Galey Kineret Tours), joka kertoi mukaansatempaavasti historiallisista seikoista, ihmisten arkisista toimituksista ja rakennusten menneisyydestä. Suosittelen ehdottomasti ottamaan vuorelle nousuun mukaan vähintään kaksi litraa vettä ja välttämään vuorelle menemistä ilman päähinettä – kuumuus on siellä ennennäkemätöntä!

Lisään tähän pari sanaa myös Masadan historiasta. Vuonna 67 meidän aikamme mukaan sicariit, jotka olivat juutalaisia kapinallisia, kukistivat Masadan roomalaisvaruskunnan ja ottivat linnoituksen haltuunsa. Heihin yhtyivät toisen temppelin hävittämisen jälkeen vuonna 70 myös Jerusalemista tulleet kapinalliset. Vuonna 73 linnoitusta vastaan hyökkäsi roomalainen legioona Fretensis X Juudean roomalaisen kuvernöörin Lucius Flavius Silvan johdolla. Nämä saartoivat linnoituksen ja rakensivat sen länsiseinämälle valloitusluiskan. Rampin valmistumisen ja kolme kuukautta kestäneen taistelun jälkeen roomalaisten onnistui 16. huhtikuuta vuonna 73 murtautua suojamuurin läpi. Silloin roomalaiset huomasivat, että linnoitus on luopunut taistelusta ja 960 sen asukasta: miehiä, naisia ja lapsia, olivat tappaneet itsensä. Henkiin oli jäänyt vain kaksi naista ja viisi lasta.

Linnoituksessa oli asukkaiden asuintilat, ruokailutilat ja peseytymisalue. Vuorilta oli linnoituksen alla olevaan luolaan rakennettu vedenkeräysjärjestelmä. Masadan synagogan raunioilla istuskellen ajattelimme niiden lähes tuhannen kapinallisen urheutta, jotka urhasivat itsensä taistelussa Rooman ylivaltaa vastaan. Matka vuoren huipulle yli kolmenkymmenen asteen kuumuudessa oli vaivalloinen, mutta ponnistelujen arvoinen, tunsin kuin olisin palannut ajassa kaksi tuhatta vuotta takaisin päin – niin hyvin kalliolinnoituksen rauniot ovat säilyneet. Tämä paikka on ehdottomasti vierailun arvoinen. Se on merkki siitä, että elämä jatkuu – vuosisatojen jälkeenkin Masadassa käyvät sekä paikalliset että ulkomaille muuttaneet juutalaiset sekä paljon turisteja kaikkialta maailmasta.











Matkakuvat ja teksti: Helena-Reet Ennet

Avainsanat: Masada fortress, Masadan linnoitus, Masada kokemuksia, Masada and Dead Sea tour, Masada book, Masada by car, Masada autolla, patikoija, Masada backbacker, Masada day tour, Masadan päiväretki, Kollutmeri, Masada sisäänkäynti maksut, Masada ein gedi dead sea tour, Masada entry fee, Masada sisäänpääsymaksu, Masada eilat bus, Masada from Jerusalem, Masada Jerusalemista, Masada fortress map, Masadan linnoituskartta, film online, elokuva verkossa, Masada guest house and youth hostel, Masada vierastalo ja retkeilymaja, Masada historia, Kuollutmeri sää, Israel, Kuollutmeri Jordania, Kuollutmeri matkat, Kuollut meri kalat, Kuollutmeri hotellit, Kuollut meri järvi, Kuollut meri video, Kuollutmeri, Eilat, Kuollutmeri suolapitoisuus, Kuollutmeri eläimistö, Kuollut meri englanniksi, hotellit kuollutmeri Israel, Kuollut meri kartta, Kuollut meri kosmetiikka, kylpylä Kuollutmeri, Kuollut meri kuivuu, koe Kuollut meri, Kuollut meri loma, Kuollut meri veden lämpötila, Kuollut meri matkailu, Kuollut meri muta, Miksi Kuollut meri on suolainen, Kuollut meri nähtävyydet, Kuollut meri nimi, oikeinkirjoitus Kuollutmeri, Missä on kuollut meri, Kuollut meri ratkojat , Kuollut meri maamatussa, Kuollut meri sukeltaminen, Kuollut meri tiheys, veden tiheys, Kuollut meri uiminen, Kuollutmeri Wikipedia, kartta, matkat, uutiset, ystävät matkustustiedote, lippu, pääkaupunki, matkaa, matkalle, matkustaja, loma-matka, loma, mihin mennä, mitä tehdä, mitä vierailla, katseluarvo



Mainos:




High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory