Ohmygossip.fi / Ohmygossip Couture / OHMYGOSSIP Teen / Viihde & Julkkikset / Muoti & Kauneus / Rakkaus & Suhteet / Julkkisblogit / Haastattelut / Various NordenBladet.fi / Yhteisö, Politiikka & Liiketoiminta / Matkailu & Kulttuuri /Helena-Reet Ennetin blogi / Koti, Perhe & Lapset / Terveys & Hengellisyys /Uutiset
Psykologi Nadene van der Linden kertoi viisi merkkiä, joista tietää tekevänsä asiat oikein
OHMYGOSSIP – Psykologi Nadene van der Linden kertoi Parent.com-sivustolla viisi merkkiä, joista tietää tekevänsä asiat oikein. Nämä 5 merkkiä osoittavat, että olet loistava vanhempi.
1. Lapsi näyttää tunteita laajalla skaalalla
Vaikka tunteenpurkaukset eivät välttämättä aina satu vanhemman kannalta otollisille hetkille, on syytä muistaa, että se, että lapsi uskaltaa näyttää vanhemman edessä niin suuttumusta, surua kuin pelkoakin on hyvä merkki. Se tarkoittaa, että lapsi kokee olevansa turvassa.
Tunteiden kätkeminen voi olla merkki suurista ongelmista lapsen ja vanhemman välisessä suhteessa. Lapsen tunteiden tukahduttamista tai niistä pois harhauttamista pitäisi välttää. Sen sijaan niihin tulisi kiinnittää huomiota ja kunnioittaa niitä. Tunteiden sanoittaminen on hyvä keino opetella tunnetaitoja lapsen kanssa. Se osoittaa, että häntä ymmärretään ja että tunnemyrskyistä voi selvitä.
2. Lapsi turvautuu ongelmissa vanhempaan
Se, että lapsi lähestyy vanhempiaan jouduttuaan vaikeuksiin kertoo, että suhteella on vankka pohja. Tällaisen suhteen kehittymistä voi edesauttaa ottamalla lapsi avosylin ja kuunnellen vastaan silloin kun hänellä on pulmia – olivatpa ne aikuisen maailmassa miten pieniä tahansa.
3. Lapsi voi puhua ajatuksistaan ja tunteistaan ilman pelkoa vanhemman reaktiosta
Tämä on positiivinen merkki hyväksyvästä, avoimesta ja joustavasta vanhemman ja lapsen välisestä suhteesta.
Jotkut vanhemmat voivat rajoittaa kommunikointia lasten kanssa, jos kokevat heidän ylireagoivan tai kyseenalaistavan vanhemman tavan toimia. Joskus lapsi voi myös ajatella vanhempansa olevan niin hauras, että varoo kuormittavansa häntä omilla ajatuksillaan. Vanhemman kuuluisi olla se peruskallio johon lapsi voi nojata, eikä päinvastoin.
4. Lapsella on rajat
Hyvä vanhempi ohjaa lasta asettamalla tälle säännöt ja rajat. Niiden avulla lapsi tuntee olevansa rakastettu ja arvostettu, vaikka ei pitäisikään asetetuista säännöistä joka hetki. Tällaisia tarpeellisia rajoja ovat muun muassa nukkumaanmenorutiinit ja ystävällinen tapa puhutella muita ihmisiä.
5. Vanhemmalla on taito oikaista erehdyksiä
Kyky myöntää virheensä ja parantaa tapansa niiltä osin kuin on toiminut virheellisesti, on myöskin merkki hyvästä vanhemmuudesta. Huutaminen, ylireagointi tai nimittely on tärkeää käsitellä lapsen kanssa jälkeenpäin.
Lapselle voi esimerkiksi kertoa, miten vanhempi olisi halunnut käsitellä tilanteen paremmin ja selittää, että suuret tunteet pääsivät ottamaan vallan.
Van der Linden muistuttaa, että hyvässä vanhemmuudessa ei niinkään ole kyse siitä, pärjääkö lapsi hyvin koulussa tai urheilukilpailussa, tai syödäänkö perheessä juuri oikeanlaista ruokaa. Hyvä vanhemmuus on vankan perustan rakentamista lapsen elämälle. Se pohjaa rakkauteen, kunnioitukseen ja positiiviseen kanssakäymiseen.
Kuva: NordenBladet
Lähde: NordenBladet.ee