Ohmygossip.fi / Ohmygossip Couture / OHMYGOSSIP Teen / Viihde & Julkkikset / Muoti & Kauneus / Rakkaus & Suhteet / Julkkisblogit / Haastattelut / Various NordenBladet.fi / Yhteisö, Politiikka & Liiketoiminta / Matkailu & Kulttuuri /Helena-Reet Ennetin blogi / Koti, Perhe & Lapset / Terveys & Hengellisyys /Uutiset

HOHTAVAN VALKOISEN hymyn saamiseksi on kaikkein turvallisinta mennä hammaslääkärin vastaanotolle + kotikäyttöiset valkaisukeinot ja mahdolliset hoitotoimenpiteet hammaslääkärillä

HOHTAVAN VALKOISEN hymyn saamiseksi on kaikkein turvallisinta mennä hammaslääkärin vastaanotolle + kotikäyttöiset valkaisukeinot ja mahdolliset hoitotoimenpiteet hammaslääkärillä

OHMYGOSSIP – Valkoiset, puhtaat ja terveet hampaat ovat merkki nuoruudesta ja terveydestä. Hohtavan valkoisen hymyn saamiseksi on turvallisinta mennä hammaslääkärin vastaanotolle. Asiantuntijan kanssa voi selvittää mahdollisen valkaisumenetelmän, joka sopisi juuri sinun hampaittesi tilanteeseen kaikkein parhaiten.

Syitä siihen, miksi hampaat menettävän valkoisen ulkonäkönsä, on useita:
* Tupakointi
* Tanniinia sisältävät ruoat (musta kahvi ja tee, punaviini, mustaherukka, rautavalmisteet ym.) sekä lääkkeet
* Ikääntymiseen liittyvä hammaskiillekerroksen kuluminen, joka tuo tumman hammasluun esiin. Lisäksi hampaan läpinäkyvyys ja valoa heijastavat ominaisuudet vähenevät.
* Yksittäisen hampaan tummumista aiheuttavat vamma tai juurihoito, jonka yhteydessä verisuonet on jäänyt hampaasta kunnolla irrottamatta.
* Varhaisessa nuoruudessa käytetyt antibiootit – tetrasykliini (aknelääke) tai juomaveden liian suuri fluoridipitoisuus voivat aiheuttaa niin voimakkaan hammasvärin muutoksen, että apua saa vain laservalkaisusta.

Kun asiantuntija on analysoinut hampaiden tilanteen, voi jo täsmällisemmin suositella sopivinta valkaisumenetelmää.

Yleisiä vasta-aiheita ovat:
* Raskaus ja rintaruokinta
* Allergia jonkin valkaisugeeleissä käytettävän ainesosan suhteen
* Alle 18-vuotiaalle potilaalle ei ole suositeltavaa tehdä vahvoja hoitotoimenpiteitä
* Elimistön sairaustila

Miten kotioloissa voi valkaista hampaita itse edullisesti ja tehokkaasti?
Kaikkein helpoin ja edullisin mahdollisuus on käyttää oman hammaslääkärin suosittelemaa valkaisevaa hammastahnaa, jotka jakautuvat vaikutuksen puolesta hankaaviin ja kemiallisiin tahnoihin. Hankaavat valkaisutahnat antavat voimakkaamman vaikutuksen, sillä niissä vaikuttavana aineena on natriumvetykarbonaatti eli ruokasooda, mutta pitkäaikaisesti käytettyinä ne vahingoittavat hammaskiillettä. Siksi tällaisten tahnojen käytössä tulee ajoittain pitää taukoja. Kemiallisesti vaikuttavat tahnat sisältävät papaiiniuutetta, joka ei ole hammaskiilteen suhteen niin aggressiivista, mutta tällaisten tahnojen valkaiseva vaikutus onkin heikompi.

Valkaisevat hammastahnat antavat pitkäaikaisesti käytettyinä muutaman sävyn verran (enintään kolme sävyä) valkoisemmat hampaat. Lopputulos riippuu luonnollisesti hampaan pigmentistä ja rakenteesta. Erittäin suuren ongelman yhteydessä tulos ei ole kuitenkaan huomattava ja kokemukset ovat osoittaneet, että erittäin pitkäaikainen valkaisevan hammastahnan käyttö on muuttanut hampaat niin herkiksi, että hammaslääkärillä tehtävässä valkaisussa ei voi valkaisugeeliä hampaisiin edes levittää.

Toinen kotona suoritettava valkaisumenetelmä on hammaslääkärin valmistamien valkaisumuottien käyttäminen. Kyseessä ovat hammaslääkärin kyseisen potilaan hampaiden mukaan valmistamat muoviset hammassuojat eli muotit, joita valkaisevalla karbamidiperoksidigeelillä täytettyinä pidetään koko yön suussa. Hampaan pigmentistä riippuen tuloksen saavuttamiseen kuluu 1-3 viikkoa. Tällainen menetelmä sopii pienemmän sävyongelman yhteydessä terveille ja hyvin vähän paikatuille hampaille. Tuloksena on 1-2 sävyn verran vaaleammat hampaat.

Ongelmia voi aiheuttaa hampaiden tilapäinen herkkyys, huonosti istuvan hammassuojan reunan aiheuttama ienten ärsytys ja epämukavuuden tunne hampaat yhteen purtaessa. Ongelmana on myös mahdollinen ulos vuotava valkaisugeeli, joka ärsyttää suun ja nieltynä vatsan limakalvoa.

Hoitotoimenpiteet ammattilaisilla

Hammasten helmipuhdistus eli soodapesu on menetelmä, jonka yhteydessä erityinen rakeistettu ja maustettu soodan, veden ja ilman painesuihku poistaa plakin ja pigmenttiläiskät. Toimenpiteen jälkeen hampaat ovat puhtaammat ja myös valkoisemmat, mutta valkaisun vaikutus tulee kuitenkin pigmenttien poistamisesta hampaan pinnasta.

Helmipuhdistus ei vahingoita hampaan pintaa, mutta huomiota tulee kuitenkin kiinnittää siihen seikkaan, että kahteen tuntiin puhdistuksen jälkeen ei ole suositeltavaa syödä, juoda tai tupakoida, koska perusteellinen puhdistus poistaa hampaista suojakerroksen, joka palautuu täydellisesti kahden tunnin kuluessa.

Kemiallisen valkaisun yhteydessä hammaslääkäri käyttää erityistä geeliä tai pastaa, jonka sisältävät vaikuttavat aineet (happi, vetyperoksidi, karbaminiperoksidi ym.) tunkeutuvat hampaisiin muuttaen ne valkoisemmiksi. Tuloksen voi nähdä jo viikon kuluessa, mutta kaikkein selvimmän tuloksen ilmenemiseen täytyy odottaa 2-3 viikkoa. Toimenpide kestää enintään 1,5 tuntia, jonka aikana hampaat puhdistetaan plakista, selvitetään haluttu hampaan sävy ja suoritetaan valkaiseminen. Hampaan väri muuttuu enintään kahdeksan sävyä vaaleammaksi, joka riippuu tietysti hampaan rakenteesta ja ongelman perussyistä. Kemiallinen valkaisu antaa tuloksen 0,5-4 vuodeksi. Tuloksen säilyttämisessä on etusijalla suun hygienia ja pigmentoitumista edistävien toimintojen välttäminen (tupakointi, liiallinen kahvi jne.).

Välittömästi valkaisutoimenpiteen jälkeen saattaa ilmetä hampaiden kylmäherkkyyttä. Hammaskiilteen remineralisoinnin nopeuttamiseksi suositellaan valkaisun jälkeen käyttämään erityisiä geelejä.

Laservalkaisu on kaikkein tehokkain ja nopein menetelmä, miten yhdellä käynnillä voi saada hampaat jopa yhdeksän sävyä vaaleammiksi. Laserin avulla aktivoidaan tietyn aaltopituuden avulla erityinen valkaisugeeli, josta hampaalle erittyy valkaisevia vaikuttavia aineita. Koska valkaisutoimenpiteen aktivoi lasersäde, on hampaan kovien kudosten vaurio suurempi ja seuraavien parin viikon aikana tulee käyttää fluoria sisältävää hammastahnaa ja ehdottomasti tulee välttää runsaasti pigmenttiä sisältäviä aineita (kahvi, kolajuomat, tupakointi, viini ym.).

Laserilla voi valkaista joko kaikkia hampaita (10 ylhäältä + 10 alhaalta) tai vaikkapa yksittäistä tummentunutta hammasta. Tulos riippuu hyvin paljon hampaan rakenteesta: parhaiten valkaisu vaikuttaa keltasävyisiin hampaisiin, hieman heikommin ruskehtaviin sävyihin ja kaikkein ongelmallisimpia ovat harmaasävyiset hampaat, jotka eivät välttämättä muutu valkoisemmiksi. Tuloksen kesto riippuu myös potilaan elämäntavoista ja halusta säilyttää hampaat valkoisina (esim. tupakoinnista olisi elimistöä vahingoittavana toimintana parasta kokonaan luopua).

Hyvin vanhan sisäisen värinmuutokset tai suurten paikkojen yhteydessä on suositeltavaa päällystää hammas keraamisella laminaatilla. Laminaatiksi kutsutaan ohutta posliinikuorta, joka liimataan hampaan etusivulle. Hammasta tulee ensi hieman hioa, jotta sen luonnollinen paksuus säilyisi. Sitten valmistetaan laminaatti, joka kiinnitetään täytemateriaalilla hampaan pintaan. Yhden laminaatin hintaluokka on 300-1500 , riippuen materiaalista ja teknologiasta, ja laminaatin käyttöiäksi luvataan vähintään 20 vuotta. Laminaattien suurena plussana kestävyyden ohella on erittäin helppo huolto – laminaatin täyskeraamiseen pintaan ei keräänny tanniineja, ja tupakointi, kahvi tai viini eivät aiheuta värin muuttumista.

Kuva: Pexels
Lähde: Ohmygossip.ee


Tags assigned to this article:
hammaslääkärihampaat

Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory