Ohmygossip.fi / Ohmygossip Couture / OHMYGOSSIP Teen / Viihde & Julkkikset / Muoti & Kauneus / Rakkaus & Suhteet / Julkkisblogit / Haastattelut / Various NordenBladet.fi / Yhteisö, Politiikka & Liiketoiminta / Matkailu & Kulttuuri /Helena-Reet Ennetin blogi / Koti, Perhe & Lapset / Terveys & Hengellisyys /Uutiset

Helena-Reet: Kasvatan, poimin ja kuivatan kasveja talveksi + PIENI opetus siitä, miten erilaiset yrttiteet vaikuttavat!

Helena-Reet: Kasvatan, poimin ja kuivatan kasveja talveksi + PIENI opetus siitä, miten erilaiset yrttiteet vaikuttavat!

OHMYGOSSIP – Kesäisin minulla on käynnissä puuhakas talveen valmistautuminen. Haluan juoda vain sellaista yrttiteetä, jonka ainesosat olen itse kasvattanut, itse poiminut ja itse kuivannut. Niissä on erityistä voimaa. Kun kesällä juon esimerkiksi tuoretta (lehdistä, kukinnoista tai varsista) teetä, niin talveksi varaan ja kuivatan kasveja. Niitä on sitten hyvä itse päivä toisensa jälkeen juoda ja tarjota ystävillekin.

Minun suosikkejani ovat lehmuksenkukat, piparminttu ja kamomilla, mutta kerään aina myös vadelmanlehtiä ja -varsia, mustaherukan lehtiä ja tyrnin lehtiä – näitä kaikkia saan omasta puutarhasta. Tänä vuonna ovat poimimatta vielä koivun ja mustikan lehdet. Heinäkuu on yrttiteeainesten poimintaan parasta aikaa. Siinä missä monet kasvien ystävät keräävät ja kuivaavat ennemmin touko- ja kesäkuussa, niin minä pidän kasveista ja lehdistä, jotka ovat nähneet riittävästi auringonvaloa ja päivää, ja tallettaneet itseensä runsaasti lämmintä ja valkeaa energiaa. Päivä hoitaa! Jopa sellaisilla päivänä, joina aurinkoa ei näy, on suuri hoitokyky!

Jotta yrttiteen hoito-ominaisuudet olisivat vieläkin suuremmat, on aina suositeltavaa ennen poimimista keskustella puun tai pensaan kanssa – sano sille, että tulet hyvin aikein, että kasvista on paljon apua ja luonnollisesti kiitä sitä hienosta sadosta. Älä ole myöskään vastapalveluksen suhteen säästeliäs – silitä kasvia, hymyile sille ja kehu sitä.

Tässä myös pieni opetus siitä, mihin eri kasvit auttavat:

Lehmuksenkukat – Biokemialliselta koostumukseltaan lehmuksenkukat sisältävät runsaiden vitamiinien lisäksi sokereita, flavonoideja, parkkiaineita, fytonsideja, glukosideja, eteerisiä öljyjä ym. ainesosia. Lehmuksenkukkatee tunnetaan yleisestä tulehduksenvastaisesta vaikutuksestaan, se rauhoittaa ja rentouttaa sekä pumppaa kehoon terveyttä ja elinvoimaa. Sitä käytetään kansalääketieteessä vilustumisen, kuumeen, flunssan, kurkkukivun, keuhkoputkentulehduksen ja yskän hoitoon. Teellä on jossain määrin myös rauhoittavaa, lievempiä ruoansulatushäiriöitä ja sileiden lihasten kouristuksia rentouttava sekä lievästi tulehduksenvastainen vaikutus. Isoäitieni viisaudestani tiedän kertoa teille vielä sen, että lehmuksenkukkatee pidentää elämää ja vanhaan aikaan lehmuksenkukkia pidettiin yleisesti kuolemattomuuden symboleina. Ja se, jolla on unettomuusongelmia, asettakoon nukkumaan mennessään silmilleen lehmuksen lehtiä ja juokoon illalla mietoa lehmuksenkukkateetä! Lehmuksen voima rauhoittaa teitä ja antaa makoisan unen!

Piparminttu – Piparmintun lehdet sisältävät eteeristä öljyä, parkkiaineita (6–12 %), karoteenia, flavonoideja, ursoli- ja oleanolihappoa. Piparmintun eteerisistä öljyistä 40–70 % muodostaa mentoli ja 10–25 % mentoni. Lehdissä on lisäksi triperteenejä, hesperidiinia, betaiinia, kuparia, mangaania ym. hivenaineita, jotka kaikki laajentavat kasvin hoitovaikutusta. Kansanviisaus on suositellut piparminttua monien vatsaongelmien yhteydessä pahoinvoinnista kuukautisvaivoihin, samoin ärtyneen suolen oireyhtymän yhteydessä. Piparminttuteellä on rauhoittava ja kipua lievittävä vaikutus. Se auttaa neuroosia, unettomuutta ja liiallista ärtymystä vastaan. Piparminttuteetä on hyödyllistä juoda myös päänsäryn ja pahoinvoinnin yhteydessä.

Kamomilla – Kamomillan kukinnot sisältävät eteeristä öljyä, flavoniglykesideja, kumariinia derivaatteja, hamasuleenia, koliinia, C-vitamiinia, karoteenia, katkeroaromiainetta, rasvaöljyä ja limaa. Sisältää antioksidantteja, jotka tukevat elimistön vastustuskykyä. Eteerinen öljy sisältää lisäksi bisabololia (bisabololilla ja hamasuleenilla on tulehduksenvastainen vaikutus). Kumariinipitoisuuden vuoksi kamomilla vähentää vedenohennuslääkkeiden (varfariini) vaikutusta. Voi myös estää raudan imeytymistä. Kansanlääketieteessä kamomilla on rakastettu yrttikasvi, joka auttaa tukemaan ruoansulatuskanavan normaalia toimintaa ja jolla on hermojärjestelmää vahvistava vaikutus – alentaa verenpainetta, hidastaa sydämenlyöntejä, vähentää jännitystä, lisää tyytyväisyyden tunnetta ja empatiakykyä. Kamomillateen juominen auttaa säilyttämään hengitysteiden terveyttä ja hyvinvointia. Vaikuttaa rauhoittavasti kurkkuun, nieluun ja äänihuuliin. Tukee elimistön vastustuskykyä. Sisältää antioksidantteja. Auttaa tukemaan rentoutumista ja normaalia ja terveellistä unta.

Vadelmanlehdet ja -varret – Vadelmanlehdissä ja -varsissa on C- ja E-vitamiinia, karotiinia, frageriinia ja fenyylikarboksyylihappoa. Vadelmanlehti- ja/tai -varsitee auttaa jännitystä ja hermostuneisuutta vastaan, siitä on apua ripuliin, se toimiin hikoiluttavasti, sitä voi juoda vilustumisen yhteydessä (lievittää yskää, kurkkukipua, särkevää suuta), se auttaa herkkien ienten ja suun haavaumien yhteydessä, laskee turvotusta, hoitaa ihovaivoja (paiseita), auttaa kivuliaiden kuukautisten yhteydessä ja säilyttää ihon kauniina, kimmoisana ja hohtavana. Raskaana olevilla lievittää aamupahoinvointia, nopeuttaa ja helpottaa synnytystä ja stimuloi maidon syntyä.

Mustaherukanlehdet ja -varret – Mustaherukan lehdet sisältävät C-vitamiinia, fytonsideja, magnesiumia, mangaania, hopeaa, kuparia, rikkiä ja eteerisiä öljyjä. Mustaherukanlehtiuute auttaa myös poistamaan elimistöstä liian puriini- ja virtsahapon. Suuren vitamiinipitoisuuden vuoksi mustaherukanlehdillä on vahvistava, virkistävä ja väsymystä karkottava vaikutus.

Tyrninlehdet – Tyrnitee nostaa immuniteettia. Ientulehduksen yhteydessä apua on väkevästä tyrniteestä. Jos haluatte vahvistaa hiuksia, voitte käyttää samaa teetä myös hiustenpesuun. Tyrnin lehdistä ja oksista valmistetulla liuoksella huuhtelu vahvistaa hiusten juuria ja auttaa hilsettä ja hiustenlähtöä vastaan.

Koivunlehdet – Koivunlehdet sisältävät eteeristä öljyä, pihkaa, C-vitamiinia, saponiineja, parkkiaineita, flavonoideja ja tuoreina niissä on myös voimakkaita antibioottisesti vaikuttavia aineita. Koivunlehtitee edistää virtsan-, hien- ja sapeneritystä (suositeltavaa juoda munuais- ja sappikivitaudin yhteydessä). Koivunlehtitee herättää ihmisissä intuitiivisiä voimia ja muuttaa heidät sensitiivisiksi – se vapauttaa peloista, epäilyistä ja murehtimisesta. Koivunlehtitee auttaa elimistöä puhdistumaan myrkyllisistä aineista, koska sillä on diureettinen (vettä poistava) vaikutus.

Mustikanlehdet ja -varret – Mustikan lehdissä on paljon C-vitamiinia ja neomyrtilliinia, jonka vuoksi ne ovat loistavia antioksidantteja. Mustikanlehtitee auttaa ikääntymiseen liittyvien fysikaalisten muutosten ja kroonisten sairauksien torjuntaan. Mustikanlehtitee on hyvää verisuonistolle ja sillä on ruoansulatusta tukeva ja veren sokeripitoisuutta vähentävä vaikutus.



2x Lehmuksenkukat (Kuva: Helena-Reet Ennet)


2x Vadelmanlehdet (Kuva: Helena-Reet Ennet)

Mustaherukanlehdet (Kuva: Helena-Reet Ennet)

Tyrninlehdet (Kuva: Helena-Reet Ennet)


Mainos:




High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory