Ohmygossip.fi / Ohmygossip Couture / OHMYGOSSIP Teen / Viihde & Julkkikset / Muoti & Kauneus / Rakkaus & Suhteet / Julkkisblogit / Haastattelut / Various NordenBladet.fi / Yhteisö, Politiikka & Liiketoiminta / Matkailu & Kulttuuri /Helena-Reet Ennetin blogi / Koti, Perhe & Lapset / Terveys & Hengellisyys /Uutiset

Helena-Reet: Lasten kanssa autolla Suomen ympäri (VOL5 – Oulun nähtävyydet, Kemi, Tornio ja matka Kolarin kautta Leville) + PALJON KUVIA & INFOLINKKEJÄ!

Helena-Reet: Lasten kanssa autolla Suomen ympäri (VOL5 – Oulun nähtävyydet, Kemi, Tornio ja matka Kolarin kautta Leville) + PALJON KUVIA & INFOLINKKEJÄ!

OHMYGOSSIP – Suuren Suomen-kierroksemme neljäntenä aamuna meitä tervehti jälleen aurinko. Tunsimme itsemme jo vanhoiksi matkailijoiksi, sillä koko joukko kilometrejä oli jo ajettu (Tallinna – > Helsinki -> Tampere -> Vaasa -> Oulu). Tänään meitä odotti pisin ajomatka (Oulu -> Kemi -> Tornio -> Kolari -> Kittilä -> Levi).

Oulun kaupungin perusti vuonna 1605 Ruotsin kuningas Kaarle IX hieman aiemmin perustetun Oulun linnoituksen luo. Vanhaan aikaan Oulu oli tunnettu tervanvalmistuskeskus ja Turun jälkeen Suomen toiseksi suurin kaupunki. Nykyisin Oulu on nopeasti kasvava teknologiakeskus ja monien rakastama kylpyläkaupunki. Ja täällä on todella kaunista, Oulun Nallikaria ei turhaan kutsuta Pohjoismaiden Rivieraksi – kilometrin pituinen hiekkaranta, retkeilymahdollisuudet, Vauhtipuisto (Hietasaarentie 9), ratsastuksesta kiinnostuneille Ponitila, lisäksi minigolf ja muut urheilulajit (esimerkiksi 600 km polkupyöräteitä/kevyen liikenteen väyliä). Oulun keskustasta kohtuullisen matkan päässä Limingan kunnassa on Kukka- ja eläinpuisto Escurial / Escurial Zoo and Flower Park – Paavolantie 83 C, 91900 Liminka). Kivoihin nähtävyyksiin kuuluu ehdottomasti myös Turkansaaren ulkoilmamuseo, jossa voi tutustua muinaisiin elämäntapoihin kuten maan- ja metsänviljelyyn, karjanhoitoon, kalastukseen ja tervanpolttoon. Museoalue koostuu kahdesta kasvistoltaan rehevästä saaresta – Turkansaaresta ja Siikasaaresta. Tunnetuin matkailukohde Oulussa on kuitenkin Ainolan puiston reunalla sijaitseva Pohjois-Pohjanmaan museo (Northern Ostrobothnia Museum). Kaikkien, joita kulttuurihistoria kiinnostaa, kannattaa käydä siellä! Osoite on Ainolanpolku 1, 90130 Oulu. Oulun kiinnostaviin laitoksiin kuuluu myös Myllytullin alueella (Nahkatehtaankatu 6) toimiva Tietokeskus Tietomaa – keskuksen tehtävänä on esitellä tavalliselle kansalaiselle tieteen ja tekniikan saavutuksia hauskalla ja kiehtovalla tavalla.

Söimme hotellissa aamiaista (katso kuvia TÄSTÄ), pakkasimme tavaramme taas autoon ja ajoimme hotellista Oulun keskustaan, jossa jaloittelimme hieman, otimme joitakin kuvia vanhasta kaupungista ja minulla oli kaksi tapaamista/neuvottelua. Sitten ryhdyimme matkaan Kemin ja Tornion suuntaan.

Oulusta Kemiin on hieman yli 100 km – rauhallisesti ajamalla n. puolitoista tuntia. Kemi on Ruotsin rajan lähellä sijaitseva 21.019 asukkaan (väestönlaskenta 31. elokuuta 2018) pikkukaupunki, jonka perusti vuonna 1869 Venäjän keisari Aleksanteri II. Pohjois-Suomi todistaa, että napapiirille ulottuva Suomi on paljon muutakin kuin vain pääkaupunki Helsinki. Kemistä alkaen avautuvat täysin uudet maisemat ja on mahdollista kokea kokonaan toisenlaista Suomea. Mitä pohjoisemmaksi, sitä eksoottisemmaksi muuttuu. Pohjanlahden rannalla sijaitseva Kemin kaupunki on tunnettu merikaupunki ja talvella turisteja houkuttelee jäänmurtaja Sampo (sillä voi mennä neljän tunnin arktisella merimatkalla suoraan jäänmurtajalta jäälle ja uiskennella pelastuspuvussa jäälauttojen seassa). Osoite Sampotie 137, Kemi 94900, ja risteilyn ”Arctic Icebreaker Cruise” voi internet-sivuston kautta.

Kiinnostava turistimagneetti on Kemissä myös Snow Castle Resort (Lumilinnankatu 15, Kemi 94100) – sen väitetään olevan maailman suurin lumikaupunki/-keskus, jossa on SnowRestaurant365, jääbaari, lumesta ja jäästä valmistettuja veistoksia (lumikaupunki), ravintola Lumihiutale, Sea Lapland Day Spa jne. PS! Erilaisia pieniä lumikaupunkeja on Pohjois-Suomen Lapissa useita. Kiehtova paikka käydä on myös kultaseppämestari Teuvo Ypyän perustama Kemin jalokivigalleria (Kauppakatu 29, Kemi 94100), jossa on muun muassa kruunu (ks. Wikipediasta kuva TÄSTÄ), joka valmistettiin Suomen kuninkaalle, mutta kun Suomesta tuli tasavalta, kruunua ei koskaan käytetty. Jännittävistä jalokivistä siellä on esimerkiksi Marie Antoinettelle kuulunut 647 timantin kaulakoru.


Tornion tunnetuimmat nähtävyydet / suosituimmat matkailukohteet ovat: Tornionlaakson Maakuntamuseo (The Provincial Museum Of Tornio Valley, Torikatu 4, Tornio 95400); Duudsonit Activity Park – TornioHaparanda (Vesaisenkatu 1, Tornio 95400); Tornion kirkko (Seminaarinkatu, Tornio 95400). Tornion kirkko rakennettiin vuonna 1647, mutta paloi 1682 täysin ja uusi kirkko pystytettiin vuonna 1684 vanhan kirkon paikan lähelle. Kirkko omistettiin Ruotsin kuningatar Hedvig Elenoralle (eli vuosina 1636-1715 ja oli Ruotsin kuninkaan Kaarle X:n puoliso) ja on edelleen Lapin vanhin toimiva puukirkko. Hedwig Eleonora oli suhteellisen vähän politiikasta kiinnostunut, mutta hallitseva persoona, joka hallitsi myös useita kertoja sijaishallitsijana ja oli muun muassa 61 vuotta kuninkaallisen oikeusistuimen de facto first lady, mutta tunnettiin enemmän innokkaana kortinpelaajana, uhkapelurina ja upeita juhlia järjestävänä leskenä.

Torniossa halusin lisäksi mennä Karl Johan Boströmin vuonna 1873 perustamaan Tornion Panimon oluttehtaaseen. Nykyinen tehtaanjohtaja Kaj K. lupasi meille henkilökohtaisesti yksityisen tehdaskierroksen ja lähetti vielä aamullakin kirjeen, jossa sanoi odottavansa meitä. Valitettavasti minun aikaisemmat kokoukseni venyivät kuitenkin niin pitkiksi, että aika alkoi loppua ja koska Torniosta Leville, jossa tuona iltana olimme suunnitelleen yöpyvämme, on vielä n. 300 km, meidän tuli valitettavasti luopua esittelykierroksesta. Ajanpuutteesta luovuimme myös luonaasta ja suoritimme Tornion keskustan Robert´s Coffeessa kunnollisen jäätelö- ja frapperallin. Ivanka söi kolme mansikkajäätelöä ja me Estella Elishevan kanssa joimme kumpikin kaksi 2 frappea. Nami-nami, todellinen kaloripaukku. Hinnat olivat muuten korkeammat kuin pääkaupungissa Helsingissä – yhden pallon vohvelijäätelö 3,50 euroa ja yksi suuri frappe kermavaahtoineen 7,10 euroa. Sitten starttasimme edelleen Levin suuntaan – ensin pitkin Suomen ja Ruotsin rajaa Kolariin.

Oh, miten mukava olikaan tie Torniosta Kolariin ja sieltä Leville – rauhallinen, rauhallinen — ei mitään nopeuskameroita, ei mitään hirveitä rakennuksia. Rauhallinen maaseutuelämä ja kauniit maisemat! Lapset tulivat jalan reput selässä maaseutukoulusta, toisella puolella tietä oli lehmiä laitumella. Niin kauniita näkymiä. Muistan, miten ajattelin, että lopultakin olen täällä pohjoisessa ja näen, millaista täkäläinen elämä on… Ja se oli niin mahtavaa! Maantie ja rautatie kulkevat pitkin valtionrajaa ja toisinaan näkee joen takaa Ruotsia. Sekä Suomen että Ruotsin puolella on rannalla viehättäviä pikkukyliä.

Meidän reittimme jatkui lähinnä maantietä E8 pitkin: Tornio -> Rutosaari -> Kukkola -> Aapajoki -> Karungi -> Kankaanranta -> Risudden -> Armassaari -> Ylitornio -> Haapakoski -> Rahtu -> Kuivakangas -> Maaherra -> Juoksengi -> Turtola -> Korpikoti -> Pello -> Lempeä -> Oranki -> Sieppijärvi -> Kolari -> Ylläsjärvi -> Kittilä -> Sirkka -> Levi.

Matkan varrelle jäi Aavasaksakin – Lapin maakunnan Ylitornion kunnassa sijaitseva 242 m korkuinen tunturi, jonka ympäristöministeriö valitsi Suomen 27 kansallismaiseman joukkoon. Huvittavana faktana tästä tunturista tiedetään, että Ranskan tiedeakatemia suoritti siellä Pierre Louis Moreau de Maupertuisin johdolla vuosina 1736–1737 geofysikaalisia mittauksia, jotka vahvistivat Isaac Newtonin teorian, jonka mukaan Maa on navoilta litistynyt. Jossain vaiheessa huomasin, että bensiini on loppumassa ja satuin paniikkiin – kauniit näkymät ja maaseutupaikat olivat vieneet huomioni – näin jo mielessäni tilanteen, jossa menen koputtamaan jonkun paikallisen maamiehen tallin ovelle ja kysyn, haluaisiko hän myydä minulle traktoristaan puoli tankillista bensiiniä. Ylitorniossa oli kuitenkin ABC:n itsepalveluasema ja bensiini 95 maksoi 1,614 per litra.

Seuraava pysähdyspaikka oli Napapiiri (Arctic Circle)! How cool is that?? 😀 Pysäköimme auton ja otimme taas kuvia sosiaaliseen mediaan, kuten meillä on joka askeleella tapana. Estella Elisheva postitti Insta storyyn video (@Estella.Elisheva) ja minä Insta feediin, jossa voi seurata koko matkaamme livenä (@helenareetennet). Ne, joilta live-seuranta jäi tekemättä, älkää murehtiko. Koko matkastamme ilmestyy neljällä kielellä kunnollinen katsaus myös Nordenbladetin sivuilla (NordenBladet.ee; NordenBladet.com; Ohmygossip.fi ja Ohmygossip.se). Nykyinen blogi on järjestyksessä viides ja kertoo 12-päiväisen seikkailumme neljännestä päivästä. 🙂Kun saavuimme Kolariin, oli jo pimeää. Olin myös jo väsynyt ajosta. Yhdelle päivälle enemmän kuin 500 km ajamista on aivan liikaa, varsinkin kun olet jo ajanut neljänä edellisenä päivää pitkän matkan. Lohdutin itseäni sillä, että Levillä olemme monta päivää peräkkäin ja voin rauhallisesti levätä. Kolarissa koimme yhden oman elämämme kauneimmista hetkistä – tien varsi oli kilometrikaupalla täynnä poroja, monet niistä olivat tielläkin, joten uskalsin ajaa vain 20 km/h… Niiiiiiiiiiin megasuloisia! Aluksi me vähän pelkäsimme, että apua, poroja tiellä, mutta Estella Elisheva on niin megasuuri eläinten ystävä, että hän otti viiden minuutin päästä jo rohkeasti kuvan niiden kanssa. SIITÄ HETKESTÄ ALKOI meidän ihmeellinen todella tapahtunut Lapin satumme! ?✨❄ Miten me lopulta Leville saavuimme ja millainen megasuuri ja upea yllätys meitä siellä vielä samana iltana odotti – siitä kirjoitan jo seuraavassa postituksessani! Halauksia!Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory