Ohmygossip.fi / Ohmygossip Couture / OHMYGOSSIP Teen / Viihde & Julkkikset / Muoti & Kauneus / Rakkaus & Suhteet / Julkkisblogit / Haastattelut / Various NordenBladet.fi / Yhteisö, Politiikka & Liiketoiminta / Matkailu & Kulttuuri /Helena-Reet Ennetin blogi / Koti, Perhe & Lapset / Terveys & Hengellisyys /Uutiset
Helena-Reet: Lasten kanssa autolla Suomen ympäri (VOL8 – Rovaniemeltä Ranuan, Pudasjärven ja Puolangan kautta Kajaaniin) + VALOKUVAT!
OHMYGOSSIP – Meidän Suomen kiertomatkamme kahdeksantena päivänä suuntauduimme Rovaniemeltä (lue matkakuvaus TÄSTÄ) Kajaaniin. Meillä oli pitkä ajo edessä. Googlen välimatkan mittaaja näytti n. 385 km (4 h 45 min.), kun ajetaan teitä E75 ja E8. Koska meillä oli vapaa aikataulu, kuljimme taas omassa tahdissa ja pysähdyimme missä halusimme.
Ajoimme ensin Rovaniemeltä Kivitaipaleen, Narkauden, Ruonakosken, Portimon ja Nuupaksen kautta Ranualle. Se on todella kiva alle 4.000 asukkaan lappilaiskunta, jossa asuu 1,13 ihmistä neliökilometrillä – tosi upeaa! Pidän siitä, ettei olla toisensa niskaan hengittämässä. Pieni kunta jakautui 21 pikkuriikkiseen kylään (Asmunti, Hosio, Impiö, Kelankylä, Kortteenperä, Kuha, Kuukasjärvi, Mauru, Nuupas, Petäjäjärvi, Pohjaslahti–Piittisjärvi, Portimo, Putkivaara, Raiskio, Rovastinaho, Saariharju, Saukkojärvi, Sääskilahti, Teerivaara, Telkkälä ja Tolja). Ranua tunnetaan kauniista luonnostaan ja lukuisista järvistään – pienessä kunnassa niitä on peräti 569! Kuuluisuutta tuo myös Ranuan eläinpuisto (Ranua Zoo). Kyseessä on Euroopan pohjoisin eläintarha, jossa voi nähdä myös monia arktisia eläimiä – esimerkiksi jääkarhun.
View this post on InstagramA post shared by Helena-Reet Ennet (@helenareetennet) on
View this post on InstagramA post shared by Helena-Reet Ennet (@helenareetennet) on
Matkamme jatkui edelleen Raunalta Asmutin kautta Pudasjärvelle. Pieni paikka, joka jostain syystä vaikutti tuona hetkenä hieman masentavalta.
Pudasjärveltä ajoimme Jatkon, Hirvaskosken, Ervastin ja Auhon kautta Puolangalle. Lähes kaksi tuntia ajo keskellä hylättyä maisemaa… Ehkä pari autoa tuli vastaan sillä osuudella. Näkymä oikealle – metsää, näkymä vasempaan – metsää. Toisaalta ikävää, mutta toisaalta ilahdutti mieltämme. Kaikkialla, missä ihminen on käynyt, ei olekaan tehtaita ja roskaa. Ja sitten yhdessä paikassa näimme taas poroja, vaikka edellisessä postituksessa kirjoitinkin, ettemme enää nähneet. Nyt kuvia katsellessa tulee mieleen, että sittenkin näimme, mutta ne olivat merkittyjä.
Puolanka (Puolango) on vieläkin harvempaan asutettu kunta kuin Ranua. Puolangan 17 kylässä (Aittokylä, Auho, Joukokylä, Kivarinjärvi, Kotila, Kongasmäki, Leipivaara, Lylykylä, Naulaperä, Puokio, Puolanka, Rasinkylä, Suolijärvi, Vihajärvi, Väyrylä, Yli-Oterma, Törmänmäki) eli 31. elokuuta 2018 laskennan mukaan 2637 asukasta, joka tarkoittaa 1,07 henkeä neliökilometrillä. Ranuan tapaan Puolankakin on täysin suomenkielinen (kuten tiedätte, pääosa Suomesta on kaksikielistä – suomen- ja ruotsinkielistä). Tästä tosiasiasta huolimatta puhdasta suomalaista ei enää juurikaan näe. Luulin jostain syystä, että maaseutupaikkakunnat ovat siinä suhteessa edelleen koskemattomia-sekoittamattomia, että maalla asuisi lähinnä suomalaisia. Nykyisin katukuva on samalla tavalla värillinen niin Helsingissä kuin Pohjois-Suomessakin. Iranilaisia, irakilaisia, turkkilaisia ja muiden kansallisuuksien edustajia melko paljon. Valkoista skandinavialaista posliini-ihoa, vaaleaa tukkaa ja sinisiä silmiä, kuten vielä 25 vuotta sitten, näkee yhä vähemmän. Luulen, että pohjoismainen naisen löytää 100 vuoden päästä vain kansanrunoudesta ja eepoksista – jos on olemassa sellaista väkeä, joka vielä kunnioittaa kulttuuria. Nykyisinhän kaikki on sekoittunut. Naisen ja miehen oheen on ilmaantunut jopa sukupuoleton kolmas sukupuoli. Sosiaalisessa mediassa ylistetään jo vuosia robotteja – keinoälyä. Robotti-influencereilla (tyyliin @lilmiquela) on enemmän seuraajia kuin oikeilla ihmisillä. Minua todella kiinnostaa, milloin ihminen sanoo ”nyt riittää”, minä tämän virran mukana en enää kulje. Milloin aletaan arvostaa todellisuutta?! Jossain mielessä se onkin yhteiskunnan uusi todellisuus. Minusta VIP/Glamour versus Todellisuus/Aitous ovat vaihtaneet paikkoja ja nykyisin ”oikeat asiat” ovat ylellisyystavaraa ja kaikki se, mikä vuosia sitten oli haluttua ja vaikeasti tavoitettavissa olevaa, on kuin massatuotantoa.
Mutta Puolangasta. Suomen suurin koski Hepoköngäs sijaitsee Puolangan keskustasta 16 km päässä olevassa kansallispuistossa. Paljon kaunista, edelleen pilaamatonta luontoa! Erittäin kiehtova fakta Puolangasta on se, että Suomen nykyinen pääministeri Juha Sipilä kasvoi ja vietti koko lapsuutensa ja nuoruutensa juuri täällä. Hyvä esimerkki siitä, että yritteliäs ja kunnianhimoinen ihminen voi murtautua suureen politiikkaan tai liikemaailmaan pienenpienestäkin paikasta. Olen iloinen siitä, että henkilöllä, joka on niin korkealla paikalla, on juuret ovat nimenomaan pienellä paikkakunnalla, ja joka siten tietää myös, millaiselta elämä pääkaupungin ulkopuolella näyttää.
Puolangalla teimme pienen pysähdyksen syödäksemme lounasta. Pysähdyimme paikallisessa Esterin ravintolassa (Ouluntie 4, 89200 Puolanka). Ruoka oli maukasta ja palvelu nopeaa. Otimme pitsan (9,50), kanasalaatin (16,90), ranskanperunat (5,50), kannun vettä (1.-) ja kahvin (1,60).
View this post on InstagramA post shared by Helena-Reet Ennet (@helenareetennet) on
Nyt odotimme jo malttamattomina, että saapuisimme määränpäähämme Kajaaniin. Ajettavaa oli vielä hiukan alle 100 km. Huristimme yhteen menoon Leipivaaran, Paltamon ja Jormuan kautta Kajaaniin, jossa pysäköimme auton ja menimme hotelliin. Kajaanista kirjoitan enemmän sitten seuraavassa matkablogissa!
View this post on InstagramA post shared by Helena-Reet Ennet (@helenareetennet) on