Ohmygossip.fi / Ohmygossip Couture / OHMYGOSSIP Teen / Viihde & Julkkikset / Muoti & Kauneus / Rakkaus & Suhteet / Julkkisblogit / Haastattelut / Various NordenBladet.fi / Yhteisö, Politiikka & Liiketoiminta / Matkailu & Kulttuuri /Helena-Reet Ennetin blogi / Koti, Perhe & Lapset / Terveys & Hengellisyys /Uutiset

Helena-Reet: Lasten kanssa autolla Suomen ympäri (VOL9 – Keski-Suomessa Kajaanissa) Nähtävyydet + Matkakuvat!

Helena-Reet: Lasten kanssa autolla Suomen ympäri (VOL9 – Keski-Suomessa Kajaanissa) Nähtävyydet + Matkakuvat!

OHMYGOSSIP – Keski-Suomessa sijaitseva Kajaani on Kainuun alueen keskus ja pääkaupunki. 37.039 asukkaan kaupunki perustettiin 1600-luvulla, kun männystä saatavan tervan tuotanto ja tervakauppa kasvoivat vauhdilla. Kaupungin perusti vuonna 1651 Ruotsin pääsyyttäjä Pietari Brahe. Viime aikoihin asti kaupungin paikallista taloutta johti pääasiassa puutavara- ja paperiteollisuus, kunnes vuosina 1907-2008 toiminut Kajaanin paperitehdas suljettiin. Mediaan Kajaani on päässyt öljykatastrofillaan. Vuonna 2012 tapahtui Kajaanissa nimittäin suuri öljyonnettomuus ja 110.000 litraa öljyistä vettä vuoti jokeen ja virtasi Oulujärveen.

Kajaani on oikeastaan sijainniltaan kiinnostava useiden kauppateiden risteyspaikka, jota ympäröivät sadat pikkujärvet. Retkeilijöille, pyöräilijöille ja melojille kaupunki on kesäisin ehdottomasti mukava paikka aktiiviseen urheiluun. Sympaattinen pieni keskusta puoteineen ja vuonna 1831 rakennettuine raatihuoneineen jättää viihtyisän vaikutelman.

Vietimme Kajaanissa yhden päivän ja yhden yön. Olimme tosin alueen kalleimmassa hotellissa, mutta yö oli kuin painajainen. Ihmiset melusivat hotellin käytävillä puoleen yöhön saakka, koirat haukkuivat ja hyönteismyrkky, jota hotellihuoneen kaappeihin oli suihkutettu, oli tukahduttaa. Jos alussa ei olisi ollut todella täydellisen ystävällistä ja upeaa vastaanottovirkailija-tyttöä, joka otti meidät hotelliin vastaa maailman lämpimimmällä tavalla, olisimme todennäköisesti vielä puolen yön aikaan muuttaneet pois. Keskenämme ajattelimme, että kun hotelleille annetään tähtiä, tarkastetaankohan myös muutaman vuoden päästä, onko taso säilynyt samana?! Hotellin ulkoinen ilme (julkisivu) ja vastaanottokerros olivat erittäin kauniita ja vasta remontoituja, mutta hotellihuoneet olivat kuin toisesta aikakaudesta. Hotellin aamiainen oli sen sijaan hyvin maistuva (yksi koko matkan parhaista)! Esimerkiksi graavi lohi – minun suosikkini! Yummmm…  Lapsille puolestaan oli suuri erillinen valikoima ruokia, joita saattoi itselleen annostella Muumi-astioihin. Ohh, miten minä rakastan Muumeja. Niin kiva ystävällinen perhe ja koko ne Muumi-maailman olot ovat niin ystävälliset ja mahtavat. Ivanka Shoshana muuten kutsuu minua hemmotellen Muumi-Mammaksi, itse hän on Niiskuneiti ja Estella Elisheva on Pikku Myy – sellainen leikki meillä. Pari vuotta sitten kävimme Naantalissa Muumimaassa ja muutenkin Turun ympäristössä – Väskinsaarella, Suomen presidentin kesäasunnossa Kultarannassa jne. Siitäkin kirjoitin monta, monta matkablogia (katso TÄSTÄ)  🙂

Entä mitä kiinnostavaa Kajaanissa voi tehdä? Jos etsitte internetistä tietoa Kajaanin nähtävyyksistä, luettelo on lyhyt. Kiinnostavimmista turismimagneeteista/nähtävyyksistä on mainittu Kajaanin raatihuone, Kajaanin ja Paltaniemen kirkot, Kajaanin linnoituksen rauniot (Linnankatu 27, Kajaani 87100), Kajaanin taidemuseo (Linnankatu 14, 87100) ja Kajaanin kaupunginteatteri (Kauppakatu 14, 87100 Kajaani), Pietari Brahen muistomerkki ja Höyrylaiva Kouta (osoite: Kalkkisillantie 4, Kajaani 87200), laiva, joka tekee Oulujärvellä ajeluita. Vuosina 1956-1982 Suomen presidenttinä ollut Urho Kekkonen syntyi Lepikon tilalla Pielaveden kylässä, josta muutti 11-vuotiaana Kajaaniin. Kajaanin puistoon, joka sijaitsee Koivukoskenkadun ja Kirkkokadun välissä, on myös hänelle pystytetty muistomerkki. Samassa puistossa (osoitteessa Väinämöisenkatu 18, 87100 Kajaani) on myös muistomerkki ”Isänmaan puolesta”.

Kun on ajellut ristiin rastiin koko Suomen länsipuolen ja Pohjois-Suomen, voi sanoa, että Keski-Suomi ja Länsi-Suomi ovat varakkuudeltaan ja arkkitehtuuriltaan melkoisen erilaiset. Kuten aina, jostain syystä länsipuoli on varakkaampi ja itäpuoli köyhempi. Monissa Suomen pikkukaupungeissa on aika ikään kuin pysähtynyt, skandinavialainen hyvinvointi ja varakkuus eivät ole niihin vieläkään todella saapuneet – esimerkiksi vaikka Puolanka ja Pudasjärvi, joista kirjoitin edellisessä matkakirjeessäni (ks. TÄSTÄ), ja hyvin monet muutkin Keski- ja Itä-Suomen pikkukaupungit. Kajaanissa oli myös tunnettavissa, että kaupungille voisi olla tarpeen pieni rahoitusapu. Turistien kaupunkiin houkutteleminen ja kaupungissa piteleminen vaatisi minun mielestäni vahvempaa kaupungin promoamista. Siellä päin on varmasti enemmän helmiä löydettävänä. Yleisesti olen meidän Suomen automatkastamme erittäin haltioissani ja ajatuksissani suunnittelen jo uusia kiertomatkoja. Näet niin paljon erilaisia paikkoja! Joskus haluaisin nähdä vielä Suomen itäisimmänkin puolen (Nurmeksen ympäristö, Joensuun seutu, Ilomantsin alue jne.). Suomessa on hyvin turvallista ja mukavaa matkustaa autolla. Seuraavassa blogissa matkamme vie meidät Kuopioon!


Tags assigned to this article:
Kajaanimatkabloggaajamatkablogimatkailu

Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory